IB Onderwijs

 

We zijn trots u te kunnen vertellen dat wij sinds 1 augustus 2021 officieel kandidaat-IB World school* zijn! Dat betekent dat wij een pad ingeslagen zijn, waarbij wij ons als school in een traject van 3 jaar scholing ontwikkelen tot een IB World school. Oftewel een wereldschool volgens de principes van het Primary Years Program -PYP- van het International Baccalaureate -IB- onderwijsconcept. Een zeer gedegen, onderzocht onderwijsconcept dat al bestaat sinds de jaren 50 en zich ontwikkeld heeft tot werelds onderwijsconcept. 

Dit onderwijsconcept wordt wereldwijd onderwezen op meer dan 1900 scholen. Dit zijn veelal internationale scholen. In Nederland zijn nu de eerste publieke scholen die ook volgens dit concept zijn gaan werken. Het is dus aan de ene kant een hele innoverende ontwikkeling en tegelijkertijd heeft het concept zich al bewezen als manier van werkwijze van hoge onderwijskwaliteit.  

Voor De Ericaschool is het werken vanuit de PYP werkwijze een heel bewuste keuze. In het team was er een sterke behoefte om het onderwijs anders vorm te geven. Er werd gezocht naar meer onderzoekend leren, meer betekenis van het leren voor de kinderen, naar onderwijs dat meer aansluit bij wat kinderen nodig hebben en wat er nodig is in onze maatschappij. Wellicht kunt u zeggen dat we ons motto “Stapsteen naar de wereld” weer wilden herijken en verstevigen. We hebben verschillende methoden onderzocht en uitgeprobeerd en hebben daarna de keuze gemaakt voor het IB onderwijs. 

Het feit dat we nu kandidaat school zijn, betekent dat wij op weg zijn om een geaccrediteerde IB World School te worden. Tijdens het kandidaatschap wordt het team ondergedompeld in scholing en deskundigheidsbevordering. In deze periode bouwen we dus aan het IB onderwijs op De Ericaschool. Wij worden hierin begeleid door een consultant. Er is een tussentijdse audit om deze ontwikkeling goed te monitoren. En om de accreditatie uiteindelijk te mogen ontvangen is er een tweedaagse audit waarin alle ins en outs van onze school worden geïnspecteerd. Eenmaal geaccrediteerd IB World School, dan volgt er een 5 jaarlijks inspectiebezoek vanuit het IB. Dit is dus een extra kwaliteitsmonitor naast de Nederlandse inspectie.  

Maar wat is het nu precies? Wat is het in de praktijk? U bent wellicht nieuwsgierig geworden! Het is ene hele mond vol, maar vooral belangrijk om te begrijpen hoe ons onderwijs er uit ziet. U kunt verder lezen op onze website waarin we de belangrijkste IB principes uitleggen. En, nogmaals; altijd welkom om onze school te bezoeken.    

*

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Onze school

Deze website en onze schoolgids geeft u heel veel informatie over onze school. Wilt u de school
echt leren kennen, kom dan langs! Wij laten u graag onze school zien en delen heel
graag ons verhaal met u. Dus wees van harte welkom!  

Kennismaken en aanmelden